Bio

Tijmen Dokter (1993) is afgestudeerd als theaterdocent aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten te Zwolle en studeert nu Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Sinds zijn jeugd is hij gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Tijmen is als theatermaker, regisseur en speler betrokken bij diverse projecten die de oorlog als onderwerp of uitgangspunt hebben.

“Alsof het grote podium zijn natuurlijke
habitat is pakt Dokter vanaf het begin de
zaal in met zijn oorlogsverhalen.(…)
Geen prijs, wel een grote belofte.”
Theaterkrant 17 november 2018

Het maken van een voorstelling begint bij de historische gebeurtenissen. Er zijn allerlei bronnen waar verhalen uit spreken: van boeken, documentaires en persoonlijke getuigenissen tot voorwerpen, gebouwen, locaties, kledingstukken, kunstwerken en muziek. Bij deze historische bronnen zoek ik altijd naar verbinding met het nu. Waarom is het belangrijk om oorlogsverhalen te blijven vertellen? Wat moet herdacht worden en wat kunnen we misschien beter vergeten?

foto: Wietse Klok

Als theatermaker wil ik meer zijn dan een “docent op een podium”. Een theatervoorstelling kan veel meer omvatten dan een college. Door te spelen met feit en fictie, met vroeger en nu, en door steeds de persoonlijke maat te zoeken in de alomvattende gebeurtenissen probeer ik voorstellingen te maken die niet alleen de herinnering maar ook de verbeelding prikkelen.

“Wat hij uithaalt is knap, overtuigend in
zijn opmerkelijke verhaal dat hij ontleent aan de
krijgshandelingen gedurende de Tweede Wereldoorlog.
(…) Geweldig en in zekere zin indrukwekkend”
Dagblad van het Noorden 17 november 2018